Cara Mengembalikan Folder Yang Telah Menjadi Shortcut

Cara Mengembalikan Folder Yang Telah Menjadi Shortcut

Cara Mengembalikan Folder Yang Telah Menjadi Shortcut

Cara Mengembalikan Folder Yang Telah Menjadi Shortcut
Cara Mengembalikan Folder Yang Telah Menjadi Shortcut

Pertama check usb saiz usb korang. Kalau saiz us korang still sama dengan sebelumnya . Bermakna fail korang still ada dalam pendrive tapi disembunyikan oleh virus . So kita nak tau macam mana nak dapatkan balik fail kia ?

CARA 1

aplikasi video call – Ikuti langkah-langkah berikut, klik pada gambar untuk besarkan (tutorial ini menggunakan Windows 7):

  • Tekan Organize dan klik Folder and search options
  • Pilih tab View, check pada Show hidden files, folders, and drivers. Untick Hide protected operating system files (Recommended).
  • Mesej berikut akan dipaparkan dan klik Yes.Seterusnya tekan Apply dan Ok
  • Seterusnya pergi ke pendrive korang, korang sepatutnya nampak fail/folder yang asal termasuklah virus tu sekali.
  • Delete virus tersebut bersama dengan shortcut yang ada. Kemudian buatkan satu folder baru dan pindahkan data yang berada dalam hidden folder tersebut ke dalam folder yang baru kita buat tersebut.
  • Bila dah siap, delete hidden folder tersebut.
  • Buka Task Manager dan periksa sama ada masih terdapat lagi atau pun tidak virus tersebut di dalam sistem. Jika ada sila right click virus tersebut dan tekan “End Task”.
  • Delete semua virus yang ada.
  • Apabila semua proses telah selesai, kembali ke Control Panel > Folder Options > View > pilih “Do Not show hidden files and folders” dan tick kembali ruangan “Hide protected operating system files (Recommended)”. Tekan Apply.

Cara 2

Sekiranya korang ada sedikit kepakaran IT, korang  boleh cuba menggunakan Command Promt 🙂

  • Masukkan external / pendrive korang, lihat Drive Letter device tersebut di My Computer. Contoh – (F:)
  • Buka Command Prompt
  • Masukkan Command ini : attrib -s -h -r f:/*.* /s /d
  • Tekan Enter, tunggu sebentar sehingga Command tersebut Execute
  • Buka external / pendrive anda dan lihat sama ada telah elok

Cara 3

  • Dengan menekan CRTL + Z